KARPACKA PRACOWNIA PANTOMIMY – II edycja !!! >Teatr

Post Thumbnail

Już po raz kolejny na zaproszenie burmistrza Karpacza organizujemy, dzięki wsparciu finansowym Gminy Karpacz, „Karpacką Pracownię Pantomimy – II edycję”.

W ramach projektu zapraszamy do udziału w wydarzeniach artystycznych i warsztatowych, uświetniających obchody 95 rocznicy urodzin Henryka Tomaszewskiego, najważniejszego artysty polskiej pantomimy.

W tym roku nasze działania artystyczne w Karpaczu zostały skierowane do najmłodszych odbiorców sztuki i zapoczątkowały je „Zabawy z pantomimą”  –  wakacyjne otwarte warsztaty pantomimy dla dzieci w Muzeum Miejskim Zabawek ze zbiorów Henryka Tomaszewskiego z okazji święta Ducha Gór w Karpaczu.

22 i 23 listopada 2014 r. także zapraszamy do Karpacza tym razem na „Urodziny Henryka Tomaszewskiego” współorganizowane przez Fundację Pantomima, w trakcie których odbędą się „Zabawy z pantomimą”  -otwarte warsztaty pantomimy dla dzieci w Muzeum Miejskim Zabawek ze zbiorów Henryka Tomaszewskiego oraz pokaz spektaklu „Zabawki” w reż. Anny Nabiałkowskiej.

Wstęp na wszystkie wydarzeniu jest bezpłatny. Zapraszamy na wspólne świętowanie zarówno dzieci jak i dorosłych!!!*

* Informacje o dokładnym terminie warsztatów i spektaklu już niebawem pojawią się na naszej stronie i FB.

KOORDYNATORZY PROJEKTU, PEDAGODZY ZABAW Z PANTOMIMĄ:

kasia_smallKatarzyna Łuczyńska – adeptka pantomimy, mgr filologii polskiej, specjalności teatrologicznej na Uniwersytecie Wrocławskim, stypendystka programu MOST (odbyte półroczne studia na Uniwersytecie Jagiellońskim na kierunku: teatrologia); absolwentka Państwowego Pomaturalnego Studium Kształcenia Animatorów Kultury i Bibliotekarzy we Wrocławiu o specjalizacji pantomima. Przez dwa lata wiceprezes Studenckiego Koła Naukowego Teatrologów „Dalej…” na Uniwersytecie Wrocławskim. Wykwalifikowany instruktor teatralny, zajmujący się prowadzeniem zajęć teatralnych z dziećmi i z młodzieżą, reżyserią spektakli i etiud prezentowanych na deskach Wrocławskiego Centrum Twórczości Dziecka, Klubu Pod Kolumnami oraz przeglądach i konkursach teatralnych (w marcu 2014 r. spektakl pt.: „Muzeum” we współreżyserii Katarzyny Łuczyńskiej zajął III miejsce na prestiżowym festiwalu teatralnym „Arlekinada”). Obroniła pracę magisterską na Uniwersytecie Wrocławskim napisaną pod kierunkiem dra I. Guszpita „O braku metody, czyli w poszukiwaniu sposobu pracy Henryka Tomaszewskiego we Wrocławskim Teatrze Pantomimy”. Obroniła wyróżnioną pracę dyplomową w Państwowym Pomaturalnym Studium Kształcenia Animatorów Kultury i Bibliotekarzy we Wrocławiu napisaną pod kierunkiem mgr J. Stankiewicza „Historia pantomimy – teoria i praktyka”, która stała się programem nauczania przedmiotu „Historia pantomimy” w tej szkole. Publikowała w „Dzienniku Teatralnym” i „Dalej…”. Pracowała przy gazecie festiwalowej „Dialog Wrocław” w 2009 roku. Recenzowała IX (2009) i XI (2009) Międzynarodowy Festiwal Sztuki Mimu w Warszawie. Absolwentka Studia Pantomimy przy Wrocławskim Teatrze Pantomimy im. H. Tomaszewskiego. Uczestniczka licznych międzynarodowych warsztatów pantomimy. Od 2009 roku współpracownik Fundacji „Teatr Nie-Taki”, w której zrealizowała projekty: „Tramwaj Nie-Taki”, Profilaktyka uzależnień dzieci i młodzieży w spektaklach teatralnych (02.2010-11.2010) tu: współpomysłodawca projektu oraz pedagog zajęć animacyjnych z młodzieżą; „Profilaktyka uzależnień dzieci i młodzieży w spektaklach teatralnych „Razem przeciw!” (02.2011-12.2011) tu: koordynator projektu, pedagog zajęć animacyjnych z młodzieżą. Współpomysłodawca i założyciel Fundacji Pantomima, w której obecnie pełni funkcję prezesa. Pracuje jako pedagog zajęć ruchowych we Wrocławskim Centrum Twórczości Dziecka oraz jako nauczyciel Państwowego Pomaturalnego Studium Kształcenia Animatorów Kultury u Bibliotekarzy we Wrocławiu – SKIBA – przedmiotów: historia pantomimy, techniki pantomimy klasycznej i mimu. Animator zajęć teatralno – ruchowych, animacyjnych oraz koordynator projektu „Świadomi siebie”. Koordynator, pedagog zajęć teoretycznych i współorganizator warsztatów pantomimicznych w „Pracownia Pantomimy” w skład której weszło zorganizowanie  otwartych „Zimowych warsztatów pantomimy w Karpaczu cz. I”, które miały miejsce pomiędzy 9 a 11 listopada,  „Zimowych warsztatów pantomimy w Karpaczu cz. II” pomiędzy 4 a 6 stycznia 2013 r, a także „Zimowych warsztatów pantomimy w Karpaczu cz. III”, które odbyły się pomiędzy 1 a 3 marca. Pedagog „Akademii Małego Mima”, I i II edycji projektu (lata 2013/2014). Magister filologii polskiej, specjalności teatrologicznej na Uniwersytecie Wrocławskim oraz absolwentka Państwowego Pomaturalnego Studium Kształcenia Animatorów Kultury i Bibliotekarzy we Wrocławiu o specjalizacji pantomima. Obroniła pracę magisterską na Uniwersytecie Wrocławskim napisaną pod kierunkiem dra I. Guszpita „O braku metody, czyli w poszukiwaniu sposobu pracy Henryka Tomaszewskiego we Wrocławskim Teatrze Pantomimy” oraz pracę dyplomową w SKIBIE, napisaną pod kierunkiem mgr J. Stankiewicza „Historia pantomimy – teoria i praktyka”. Publikowała w „nietakt!cie”, „Dzienniku Teatralnym” i „Dalej”. Obecnie wykładowca historii pantomimy w Państwowym Pomaturalnym Studium Kształcenia Animatorów Kultury i Bibliotekarzy we Wrocławiu – SKIBA.

magda_smallMagdalena Młynarczyk – adeptka pantomimy, mgr filologii polskiej, specjalności teatrologicznej na Uniwersytecie Wrocławskim, na którym obroniła pracę dyplomową pod kierunkiem dra I. Guszpita: „Akademia Praktyk Teatralnych Gardzienice – próba opisu działalności obejmująca lata 1997-2007”. Absolwentka Kolegium Nauczycielskiego im. Grzegorza Piramowicza we Wrocławiu, w którym obroniła pracę licencjacką u prof. Ireny Kamińskiej-Szmaj:. „Analiza językowa recenzji teatralnych w czasopismach i dziennikach oraz pismach specjalistycznych”. Adept Studia Pantomimy działającego w latach 2009-2013 przy Wrocławskim Teatrze Pantomimy im. H. Ukończyła także Państwowe Pomaturalne Studium Kształcenia Animatorów Kultury i Bibliotekarzy we Wrocławiu o specjalizacji pantomima. Publikowała m.in. w „Dzienniku Teatralnym”, recenzowała XI i XII Międzynarodowy Festiwal Sztuki Mimu w Warszawie. Wykwalifikowany instruktor teatralny, zajmujący się prowadzeniem zajęć teatralnych z dziećmi i z młodzieżą, reżyserią spektakli i etiud prezentowanych na deskach Klubu Pod Kolumnami oraz przeglądach i konkursach teatralnych (w marcu 2014 r. spektakl pt.: „Muzeum” we współreżyserii Magdaleny Młynarczyk zajął III miejsce na prestiżowym festiwalu teatralnym „Arlekinada”). Osoba aktywna, która stale angażuje się w życie kulturalne miasta Wrocławia. Uczestniczka licznych międzynarodowych warsztatów teatralnych. Od 2009 roku współpracownik Fundacji „Teatr Nie-Taki”, w której współtworzyła projekt: „Tramwaj Nie-Taki”. Ponadto koordynowała projekt „Profilaktyka uzależnień dzieci i młodzieży w spektaklach teatralnych” (02.2010-11.2010) oraz pracowała przy nim jako pedagog zajęć animacyjnych z młodzieżą. Pedagog zajęć animacyjnych z młodzieżą przy projekcie: „Profilaktyka uzależnień i ryzykownych zachowań dzieci i młodzieży w spektaklach teatralnych „Razem przeciw!” (02.2011-12.2011). Pełniła funkcję wolontariusza przy różnorodnych festiwalach, m.in.: Świat miejscem prawdy, Dialog, Port Wrocław .Współpracuje z Centrum Twórczości Dziecka realizując projekty i spektakle dla dzieci ( m.in.” Krasnal Złótóweczka” czy „Pies i kot”). Współpomysłodawca i założyciel Fundacji Pantomima, w której obecnie pełni funkcję wiceprezesa. Animator zajęć teatralno – ruchowych i animacyjnych w projekcie „Świadomi siebie”. Koordynator, pedagog zajęć teoretycznych i współorganizator warsztatów pantomimicznych w „Pracownia Pantomimy” w skład której weszło zorganizowanie  otwartych „Zimowych warsztatów pantomimy w Karpaczu cz. I”, które miały miejsce pomiędzy 9 a 11 listopada,  „Zimowych warsztatów pantomimy w Karpaczu cz. II” pomiędzy 4 a 6 stycznia 2013 r, a także „Zimowych warsztatów pantomimy w Karpaczu cz. III”, które odbyły się pomiędzy 1 a 3 marca. Pedagog i koordynator „Akademii Małego Mima”, I i II edycji projektu (lata 2013/2014).

“Karpacka pracownia pantomimy” to efekt działań zapoczątkowanych w 2012r. przez Fundację Pantomima w Karpaczu. Zapraszamy do obejrzenia filmu z pierwszej edycji “Pracowni Pantomimy”.

Partnerzy:

muzeum_log                 karpacz_log               zspk_log